Cauzele aparitiei psoriazisului si metodele de tratament

Ce cauzeaza aparitia psoriazisului?
Este foarte important sa intelegem cauzele aparitiei psoriazisului. Desi factorii declansatori ai bolii nu se cunosc, cercetarile recente au aratat ca psoriazisul este cauzat de un raspuns al sistemului imunitar. Oamenii de stiinta sustin ipoteza conform careia celulele T declanseaza o inflamatie a pielii care rezulta in cresterea excesiva a celulelor pielii.
Se crede ca in multe cazuri psoriazisul se mosteneste genetic. Oamenii de stiinta nu stiu exact cum sau de ce, dar aproximativ un sfert dintre persoanele care sufera de psoriazis au mai avut asemenea cazuri in familie. De exemplu, riscul de a face psoriazis este mai mare daca unul dintre parinti sufera de boala, iar daca ambii parinti au fost sau sunt afectati de boala, probabilitatea ca aceasta sa apara si la copil creste substantial.
Psoriazisul se va inrautati si imbunatati de-a lungul timpului. In cele mai multe cazuri, afectiunea apare de la sine si apoi dispare in acelasi mod. Posibili declansatori pentru aparitia psoriazisului sunt:
Infectiile
Stresul
Schimbari in climat care duc la uscarea pielii
Anumite medicamente, cum ar fi inhibitorii beta, litiu sau medicamentele pentru depresii

Ce este psoriazul?
Psoriazisul este o boala de piele care cauzeaza aparitia unor solzi si a inflamarii pielii. In mod normal, celulele se formeaza adanc in piele si apoi se ridica la suprafata incet, in aproximativ o luna. La oamenii cu psoriazis, acest proces are loc in doar cateva zile, ceea ce determina celulele sa se adune la suprafata pielii.
Psoriazisul cauzeaza aparitia unor zone de piele groasa si rosie acoperita cu solzi argintii. Aceste zone, numite si placi, pot provoca mancarimi sau arsuri. Se gasesc de obicei pe coate, genunchi, scalp, palme, pe fata sau pe talpile picioarelor. Pe scurt, pot aparea aproape oriunde pe suprafata pielii.
Cine se imbolnaveste de psoriazis?
Aproape oricine poate fi afectat de aceasta boala. Este mai des intalnita la adulti decat la copii, atat femeile, cat si barbatii avand sanse egale de imbolnavire.

Tratamentul pentru psoriazis
Tratamentul depinde de severitatea bolii, de marimea zonelor afectate, de tipul de psoriazis si de reactia persoanelor la anumite tratamente.
Fiecare reactioneaza diferit la tratamente, asa ca pentru multe persoane tratamentul inseamna o lista intreaga de incercari. Este posibil sa fiti nevoiti sa incercati incontinuu diferite metode de tratament pentru psoriazis pentru a gasi unul eficient pentru dumneavoastra.
Exista trei tipuri diferite de tratament: local, fototerapie si tratamentul sistemic.
Tratamentele locale implica creme si unguente aplicate direct pe pielea afectata. Ele ajuta la reducerea inflamatiilor, suprima sistemul imunitar si incetinesc cresterea celulelor si inflamarea acestora.
Fototerapia este terapia cu ajutorul luminii. Multe dintre persoanele care sufera de psoriazis considera ca lumina ultravioleta amelioreaza simptomele bolii.
Tratamentele sistemice sunt cele mai puternice si sunt folosite de obicei in cazurile severe de psoriazis. Sunt administrate sunt forma unei injectii sau a unui vaccin de catre doctori. Ele nu sunt recomandate in mod normal pentru ca afecteaza intregul sistem, nu doar psoriazisul. Inainte de a incepe un asemenea tratament ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra posibilele efecte secundare.